【小貼士 】我是如何補捉婚禮的瞬間時刻

studio pre wedding - Agatha Bosco
Studio pre wedding 初體驗 – Agatha Bosco
September 29, 2019
【小貼士 】我是如何補捉婚禮的瞬間時刻 1
【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士
April 6, 2020
【小貼士 】 我是如何補捉婚禮的瞬間

成日聽到 d 新娘同我講,婚禮當天d時間過得好快,好似轉眼就過左,好多野都唔記得。所以作為婚禮攝影師,絕對負上重大責任,去記錄低婚禮當天每個藉得記念嘅時刻。

除左要影 d 坊間 嘅所謂『must have shots』,我自已更加喜歡記錄低 一 d 新娘睇唔到嘅野,而又可以 tell the story。

呢張相裡面,Tracy 準備行出去外面的婚禮場地,我影嘅時候,唔係直接影,而係隔住一塊玻璃大門去影,將婚禮場地嘅倒影 capture 係相片裡面, 去交代 即將進行嘅婚禮。技巧上,我要左右上下移動,去找出玻璃門上我自己身影的最佳位置 (新娘的位置就左我的身影中)

另外我留意到,剛好一位媽媽即將帶花女到新娘傍邊準備,一切構圖,相機 setting 已預備好,我就等一個 moment 去 trigger 按下快門,當花女望去 Tracy 一刻,就是按下快門的一瞬間。

所以好嘅婚禮相片,唔係買部最新嘅相機,一秒連拍廿張,1百個 AF 點,就可以影到,你無去思考,無去想方法說故事,一秒影一百張也沒用


你又覺得點樣先係好嘅婚禮照片?

Portfolio 

Wedding Photos Portfolio

Pre Wedding 

Studio Pre Wedding

Wedding Day Photos

Pregnancy Photos

Family Photos

Last Updated on

Comments are closed.