香港 婚紗攝影 景點 推介 【二】…… 山頂

Pre Wedding 景點
香港 婚紗攝影 Pre Wedding 景點 介紹 【一】……山頂
September 15, 2017
HK Pre Wedding
11月新娘的 HK Pre Wedding推介 Gloria and Pete
October 12, 2017
婚紗攝影景點介紹

香港 婚紗攝影 景點 推介

歡迎大家收睇完第一集 山頂 婚紗攝影 景點推介【一】,現在繼續收看第二集,
今次會介紹 山頂 三個 適合 婚紗攝影 的公園比大家。
 
 

香港 婚紗攝影 景點 - 柯士甸山遊樂場

經過凌宵閣之後,再駛上柯士甸山道條斜路,好快就到達第一個景點 …  柯士甸山遊樂場
PS. 特別留意:因為遊人太多,這條車路係星期日,公眾假期都會封閉。一般婚紗攝影都是在 week day, 所以影響不大,但大家要特別留意。
這個公園有一個好大片既草地啦,亦都好乾淨,加上後邊又有個好豐富好綠油油既背景,你唔講, 感覺完全唔似係香港。
另外好多客都會問山頂有無地方方便換衫,當然你可以係 7人車換啦,但這裡的洗手間,都好大、好乾淨,非常方便。

香港 婚紗攝影 景點 - 山頂花園 【一】

跟著沿車路再上,會去到第二個公園…山頂花園。這個公園的大小跟第一個的 差不多,但我覺得就更靚。第一個公園都唔算好多人,但如果你平時weekday去,這裡就更寧靜。

這裡一開始,有一間屋,它原是總督山頂別墅的守衛室,戰後用作警崗和宿舍,已被列為法定古蹟。如果好天既時候,後邊的樹會非常靚,另外那些扶手欄杆也是拍攝的好題材。沿著樓梯下去就會見到那片大草地,大家會見到好靚白色圓頂的亭,這個亭非常受攝影師歡迎。

PS. 係山頂拍攝,要留意天氣,特別係大霧的日子。雖然大霧都可以影到好靚,好有意境的相片。但大霧會好容易弄濕新娘的頭髮,有時甚至可以滴水,成個髮型可能都塌下來,到時就要麻煩化妝師整理髮型啦。

PS. 係山頂拍攝,要留意天氣,特別係大霧的日子。雖然大霧都可以影到好靚,好有意境的相片。但大霧會好容易弄濕新娘的頭髮,有時甚至可以滴水,成個髮型可能都塌下來,到時就要麻煩化妝師整理髮型啦。

香港 婚紗攝影景點 - 山頂花園 【二】

之後就係車路盡頭的另一個山頂花園,我相信大家都可能去過啦
這裡有幾個車位,方便大家泊車。這裡係好出名 的 婚紗攝影 地方

如果天氣好,這個花園亦係一個好靚既日落位。另外沿小食店傍邊的小路行大概一分鐘,會有另一個比較開揚的位置看日落,如果好天就見到成個好清楚既鹹蛋黃,好彩的話,更可能見到好靚的晚霞。

兩集既山頂 婚紗攝影 景點 又完成,大家記得 Subscribe 我的 Youtube channel

  • pre wedding photos
    Pre Wedding Photos
  • wedding day photos
    wedding day
  • pregnancy photos
    Pregnancy Photos

Comments are closed.