香港 婚紗攝影 Pre Wedding 景點 介紹 【一】……山頂

beautiful pregnancy photo
Pregnancy photos of Chloe and Felix
September 7, 2017
婚紗攝影景點介紹
香港 婚紗攝影 景點 推介 【二】…… 山頂
October 5, 2017
Pre Wedding 景點

 山頂 Pre Wedding 景點推介

 最近天氣非常好,好多時都藍天白雲,再加上日照時間長,對於我呢個 喜歡 用自然光 拍照 嘅攝影師,絕對係影 pre wedding 嘅好日子。同客人會面 通常最 Common 嘅問題就係 『我自已冇乜 idea,有乜 Pre Wedding 景點 推介?』。
 
所以今次我就預備左個 video,介紹一個我成日去影相嘅景點比大家……… 山頂。今次用左半日嘅時間,自已開車,係 video 裡面會 解釋每個景點係點去,同有乜好嘅角度可以影。另外重會講下有乜要注意嘅地方。
 
 

Pre Wedding 景點 - 梅道纜車站

第一個景點就係 梅道的一個纜車站,比起其他纜車站,這個車站比較少人影,地方也比較寬敞,有得多角度可以選擇。這裡大概 每隔 十至十五分鐘,就會有兩架纜車從上下經過車站,好輕易就可以影到富有香港特色的婚照。當然大家拍攝時也要顧及安全,和不要仿防礙纜車司機的駕駛。

Pre Wedding 景點 - 白加道 纜車站

第二個要介紹的景點係 白加道 的山頂 纜車站。 大家要留意 這處的車路 比較窄,亦沒有正式的泊車位,如果到這裡拍照,最好有司機照顧你的車輛。首先車站傍徬邊有一條 短短的隧道,也是很有 特色的景點。這裡跟山頂總站十分接近,位處 海拔高度+363米,所以向外可以覽維港兩岸的景色。 因為這個纜車站離山頂站只有一分鍾車程,因此甚少遊人在這站上落車。 纜車站建於1888年,長長的石階加上小露台,,很有當時歐洲建築的味道。

另外這個纜車站外的一段白加道馬路,亦都有很多地方可以取景。其中一段可以好清楚拍攝到 九龍半島及 中區的景色,每論日間及晚上都好有特色。

  • pre wedding photos
    Pre Wedding Photos
  • wedding day photos
    wedding day
  • pregnancy photos
    Pregnancy Photos

Comments are closed.