【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士

我是如何捕捉婚禮的瞬間時刻
【小貼士 】我是如何補捉婚禮的瞬間時刻
March 19, 2020

最近都幫好多 family 影 family photo,想同大家分享下點樣同你 d 小朋友可以影 family photo 影得靚d,點樣可以捕捉到小朋友最開心嘅一面。

1. 讓小朋友對拍攝感到興趣

Make kids interested in the family photo shoot

我都有兩個小朋友,知道一般小朋友都唔鐘意影相嘅,所以叫佢地出來影相,佢地就話:『又影相呀?』。所以要令到佢地有興趣,真係要話比佢地聽,係去玩嘅,唔係去影相嘅,有乜野最好嘅方法呢?

就係帶一d 佢地平時鐘意玩嘅野,同佢地一齊出去影相,例如可以帶:吹 bubble,有家長會帶足球,有家長就帶跳繩,或者 scooter ,單車之類,
呢D 都好受歡迎。等佢地一邊玩,就唔會諗住影緊相。

但要留意部份小朋友,就係太喜歡,例如踏單車。我都試過,有個小朋友好鐘意單車,要叫佢落車去影相,佢死都唔肯,好唔開心。所以最清楚小朋友就係家長自已,有乜野適合影相,同時有乜野係你可以同佢一齊玩嘅,唔係佢自已玩。

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 3

所以最清楚小朋友就係家長自已,有乜野適合影相,

同時有乜野係你可以同佢一齊玩嘅,唔係佢自已玩。

2. 準備與小朋友一起享受拍攝的時間

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 4

大家要明白,雖然大家都想影靚相,爸爸媽媽唔好不停諗住影緊相。我見有 d 爸爸媽媽,一影相,就會不停叫小朋友做好多野:『唔好掂呢d,唔好咁樣企呀』……比好多 指示比小朋友,或者不停叫小朋友望鏡頭。

我都好明白,大家都好想影到大家望住鏡頭嘅相,但如果爸爸媽媽,不停咁叫,其實 小朋都知道,你唔係同佢玩,而係逼佢地影相。通常佢地都第一可能唔鐘意,第二可能更加會作對,更加唔望鏡頭,第三就係就算你真係叫到小朋友望鏡頭,通常我發覺就輪到爸爸媽媽,個樣就配合唔到。因為不停咁叫小朋友,有可能個樣就好紋,所以影出來,效果都唔好。其實大家唔好浪費左時間,真係要信攝影師,交比攝影師,去影一d最好嘅 moment,同埋係合適嘅時間叫大家望鏡頭,唔需要每一刻都不停叫住望鏡頭。因為要相信我,你不停叫,反而影出來就唔係最靚。

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 3

真係要信攝影師,交比攝影師,去影一d最好嘅 moment,

同埋係合適嘅時間叫大家望鏡頭,唔需要每一刻都不停叫住望鏡頭。

3. 避免拍攝中途受到騷擾

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 6

一般小朋友嘅耐性好低,你唔好期望會影好耐,通常影一個鐘至個半鐘,包括 warm up 嘅時間,已經差唔多。另外你好難叫小朋友重複做同一件事,可能踢一陣足球,又要走去跑步,跟住又要玩其他野。所以當d小朋友好投入,肯去影相嘅時候,通常我都會盡快影好多嘅相。唔好花時間去,叫小朋友換衫,或者去做其他野,要把握好小朋友投入嘅時間,盡快去影

第二就係,去郊外地方,可能無洗手間。所以影之前,盡量帶小朋友去左洗手間,避免影相途中,又要去洗手間。當然爸爸媽媽都要關掉手機,唔好突然又要接聽電話。另外如果有比較細的小朋友,可能有習慣需要午睡,或者用餐後就好眼訓,你就要避免係呢段時間去影相,不用影相中途,突然好眼訓。

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 3

所以當d小朋友好投入,肯去影相嘅時候,通常我都會盡快影好多嘅相。

4. 可以預備一張大嘅檯布

take a sheet of table cloth with your family photo

我都會叫家長可以預備一張大的檯布去到郊外地方影相。香港好多草地都好乾淨,但係可能有時落完雨,又或者公園,早上都會澆水,草地都比較濕。
如果你坐上去,就會弄濕你的褲。帶塊布,墊住坐,就可以避免弄濕。

第二,如果你的小朋友比較細,因為高度問題,爸爸媽媽都要坐低跟小朋友影相。如果企係度影,就影出來不太靚。所以我都同爸爸媽媽,不要擔心坐在地上。我都試過有爸爸,可能條褲好靚,點都唔肯坐低。當然無坐低影咁靚。

另外你帶塊好靚嘅檯布,如果有小朋友唔鐘意玩,鐘意食野,你可以帶d零食。可以野餐,一路都可以影,所以塊檯布好有用。

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 3

你帶塊好靚嘅檯布,如果有小朋友唔鐘意玩,鐘意食野,
你可以帶d零食。可以野餐,一路都可以影,所以塊檯布好有用。

5. 保護小朋友

Prepare to enjoy with your kids

最後就係,去郊外地方,最近都發覺唔多蚊。但係,好多公園,都有d 蚊滋,黑色一粒粒,叫做蠓。雖然就無咬我,可能我d皮比較厚,但就專咬小朋友同妹妹。所以記住幫小朋友噴,防蚊,防蠓嘅蚊怕水。

另外如果好好天,好猛太陽。戶外影相,最好找一些地方,有好多樹,有遮陰嘅地方。第一無咁曬,第二,有時太猛太陽,眼睛會感到好辛苦。係樹陰底下影就好好多,小朋友都唔會大熱。記得帶水,好熱嘅時候可以飲水。

【5】個 同小朋友 拍攝 family photo 小貼士 3

記住幫小朋友噴,防蚊,防蠓嘅蚊怕水。

呢五個小貼士,希望幫到大家。之後仲有好長時間不用上課,小朋友星期一至五都留係屋企,如果有機會疫情無咁嚴重,大家可以帶小朋友出去跑跑,放下電,都係一件好開心嘅事。

Last Updated on

Comments are closed.